image

Ученички дом, основан је у Пољопривредној школи “Ваљево”  давне 1927. године, називан је интернатом и успешно је радио до школске 1969/70. године, После четрдесет година, 3.новембра 2009. године, домска врата су поново отворена.

У средишту школског дворишта, мирног и чаробног, с погледом на ботаничку башту, мини зооврт, школски парк  и економију,  крај школских зграда у којима се одвија настава, архитектонски модерно здање, ушушкало се и прилагодило традицији коју чувамо и негујемо.

Ученички дом је васпитно-образовна установа која обавља делатност смештаја, исхране и васпитања ученика. На овај начин установа остварује делатност која је од посебног интереса широј друштвеној заједници у организацији школског система.

Дом обезбеђује смештај, за 104 ученика, распоређених у 26 четворокреветних соба смештених на два спрата. Свака соба поседује купатило и  опремљена је : креветима, радним столовима, ормарима за одлагање гардеробе, полицама за школски прибор, касетом за личне ствари.

Дом располаже заједничким просторијама које се користе за учење, дружење, спорт и разоноду:  учионице,  ТВ сала,  простор за дружење и забаву, сала за физичко васпитање, спортски терени, школски парк и двориште. Учионица је опремљена рачунарима који   се користи за потребе наставе, док се у  заједничким просторијама  налазе  рачунари којима је се користе за приступ друштвеним мрежама а приступ интернету је 24 часа.

У приземљу дома налази се кухиња и трпезарија са самоуслужном линијом за ученике.

Осим одличних смештајних капацитета, наш дом пружа континуирану бригу о ученицима, у виду педагошке подршке, квалитетне исхране, стручног особља, помоћ при учењу, додатне забавне и едукативне садржаје, као и низ слободних активности које подстичу на развој индивидуалних способности, претварајући сваки слободни тренутак у креативни.

Иако боравак у нашем дому одређују правила, наш рад је усмерен на развој и заштиту ведрог и отвореног младалачког духа. Подстичемо на креативност, веру у личне способности, али смо увек спремни за стручно педагошку и сваку друг подршку.  Трудимо се да  информишемо, инспиришемо, усмеримо и повежемо све креативне снаге којима располажемо, али и да оставимо довољно простора спонтаним забавама и релаксирајућим дружењима.

На врата нашег дома улазе дечаци и девојчице, са којима пролазимо године њиховог најинтензивнијег развоја, а одлазе момци и девојке са вером у себе и живот, са звањем који ће тај живот градити.