image

Ратарска и повртарска производња на школској економији, као најзначајнији део пољопривредне производње, има за циљ стицање функционалних знања и вештина за укључивање у решавање конкретних проблема у производњи, пројектовању, организацији и контроли те производње. Ученици својим радом доприносе  обезбеђењу свих аспеката ратарске и повртарске производње, обезбеђивању одговарајућих начина и услова гајења, побољшању рентабилности и профитабилности производње, побољшању квалитета и гарантовању безбедности ових производа, старању да се очува животна средина за будуће генерације, и свеобухватном повећању улоге ове производње у руралном развоју нашег друштва.

Ратарска производња

Ратарска производња се реализује на отвореном пољу.

Ученици су укључени у све операције које прате ратарску производњу:припрему земљишта, сетву и негу култура кукуруза, пшенице, јечма, овса тритикалеа, грахорице за стоку, сточног грашка и луцерке. Активно учествују у берби и жетви, балирању и паковању сламе, справљању силаже за исхрану стоке, извозу стајњака на парцеле, кошење и скупљање сена.

 

 

 

 

Повртарска производња

Повртарска производња се остварује  у пластеницима и на отвореном пољу површине 2ha. У пластеницима се поред расада паприке, парадајза, краставаца и цвећа узгаја зелена салата, краставац, парадајз, паприка.

На отвореном пољу производи се купус , кромпир, црни лук , паприка, пасуљ, боранија,плави парадајз, цвекла, ротква,карфиол…