image

У другој половини деветнаестог века, 1898. године због убрзаног привредног развоја у кругу данашње Пољопривредне школе основан је расадник, а 1905. године Окружна пољопривредна станица и они су били претече данашње Пољопривредне школе. 1912. године основана је Окружна пољопривредна школа која је имала задатак да пружи основна знања из области пољопривреде. Први ученици су били синови имућних сељака из целог округа.

Средња Пољопривредна школа у Ваљеву основана је Указом Њ.В. краља Александра I Карађорђевића од 25.новембра 1921 године. Школа је почела са радом 1.октобра 1923, свечано отворена 14. октобра, а 15.октобра 1923. су почела предавања.

У току свог постојања и рада Пољопривредна школа у Ваљеву дала је велики допринос унапређењу пољопривреде ваљевског краја и пољопривреде и друштва у целини. Ученици ове школе су се по завршетку школовања активно укључивали у привредни и друштвено-политички живот земље. Многи од њих су даљим својим радом доспевали до врло високих и одговорних положаја у пољопривреди, привреди и друштву уопште, као научници, професори универзитета, књижевници, уметници и др.

Од септембра 2009. године школа мења назив у Пољопривредна школа са домом ученика „Ваљево“, јер је у оквиру школе почео са радом ученички дом.

Плодан и дугогодишњи рад школе је признат и награђен: Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Септембарска награда града Ваљева…

У 2010. години школа је одлуком Светог Синода Српске православне цркве одликована Орденом Светог Саве другог степена.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја  доделило је Светосавску награду за посебан допринос образовању и васпитању за  2012.годину.