image

Слободне активности представљају облик васпитно-образовног деловања којим се омогућује ученицима да открију, задовоље и даље развију интересовања, склоности,  и способности за поједине области живота, рада и стваралаштва. Рад по секцијама има за циљ квалитетније коришћења слободног времена ученика смештених у Дому  и промовисање спорта, маште и креативности.

Драмско-рецитаторска секција

Секција почиње са радом мини-аудицијом. Кроз говор, рецитовање, глуму и јавне наступе, ученици се упознају са властитим потенцијалима, развијају  своју креативност, самопоуздање, критичко посматрање себе и околине, али и осећај заједништва и међусобног уважавања.

Литерарно-новинарска

Иако је секција подељена на две области- новинарску и литерарну  чланови секције се испољавају у оба вида језичког стваралаштва. Ученици већином сами бирају теме за истраживање и обраду. У току  школске године ученици бележе своје доживљаје, запажања, виђења, прикупљају  се писане материјале, фотографије и цртеже за школски лист Изданак, као и за различите тематске плакате. Чланови секције извештавају о актуелним дешавањима у Дому, о раду свих секција, васпитним радионицама, важним догађајима у Дому, школи и граду; о свакодневним интересовањима, дружењима, згодама из домског живота и сл.

Фолклорна секција

Основана је са циљем да се ученици упознају са традицијом, музиком, културном баштином и корацима различитих кореографија са простора Србије.. Са великом преданошћу, истрајношћу и стрпљењем, ученици јеном до два пута недељно увежбавају различите кораке и певање песама бројних кореографија.

Уметничка радионица

 „Уметничка радионица“. има за циљ  неговање и подстицање креативности ученика. Чланови уметничке радионице кроз истраживања, машту и практичан рад стварају уметност-ликовну и примењену, баве се макетарством и  рукотворинама. Чланови секције организују изложбу новогодишњих украса и честитки а доприносе  естетском уређењу Дома.

Фудбалска секција

Фудбалска секција се реализује једном недељно а рекреативно и више пута. Ово је и најбројнија секција. До сада је на такмичењима већи успех имала женска екипа- два пласмана на републичку домијаду.

Одбојкашка секција

Одбојкашка секција се реализује једном до два пута недељно. Ово је једна од најпопуларнијих секција у Дому до сада је већи успех имала мушка екипа-пласман на републучку домијаду.

Кошаркашка секција

Кошаркашка секција  се радом од 2016.г., реализује једном недељно и представља труд малог броја ученика.

Секција стрељаштва

Секција стрељаштва се реализује  тренинзима два пута недељно у сарадњи са стрељачким клубом „Центар плус“. Ова секција има најзапаженије резултате – од 2014 осваја прво место на републичкој домијади.

Секција стоног тениса

Секција стоног тениса се реализује једаном недељно. Сваке године се организује домски турнир на коме учествују и ученици Дома који нису редовни чланови секције.

Шаховска секција

Шаховска секција има за циљ да популарише шах у Дому, да развија такмичарски дух. Реализује се током целе недеље у слобоно време, паузама учења.

Поред секцијског рада ученицима је понуђен и низ интересантних садржаја којима се испуњава значајан део слободног времена.

Пешачком туром „Кроз Ваљево“ упознајемо нове станаре дома са важнијим установама у граду. За љубитеље спортских активности организујемо турнире у малом фудбалу и шаху. Децембар се обележава „Квизом знања“ и новогодишњим украшавањем домских просторија. Поводом Дана заљубљених организујемо изложбе и дружења. Различитим активностима обележавамо и одрежен датуме: дан поезије, дан здрваве исхране, Дан планете. Традиционално у априлу месецу наши домци програм са регионалне Домијаде представљају свим професорима и ученицима наше школе у Центру за културу „Ваљево“. Током године спроводе се месечне акције „Тражимо најуреднију собу“ и организују журке за ученике.

Крај школске године обележава се матурантском журком и фотографисањем Домаца.