Прехрамбени техничар је стручњак који обавља послове:
- испитивања намирница и воде: органолептичка, физичко-хемијска, радиолошка,
- утврђивање микробиолошких својстава сировина, полупроизвода и производа.
- припреме материјала и прибора за анализе (микробиолошке, биохемијске и хемијске)
- процеса производње прехрамбених производа (анималних, кондиторских), конзервисање и врење
- складиштења односно чувања готових производа
Практична настава :
- Школска микробоиолошка и прехрамбена лабораторија
- школским радионицама: Пекари, месари, млекари, за конзервисање воћа и поврћа, и дестилацију алкохола
- Завод за заштиту здравља
- Пивара
Примењујете стечена знања и оспособљавате се за самосталан практичан рад.
Радити! Где?
- У лабораторијама предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, затим воћем, поврћем и њиховим прерађевинама, месом и месним прерађевинама, млеком и млечним прерађевинама, производима од брашна, кондиторским производима, соковима.
- Фабрикама воде
- Пиварама
- Дуванској индустрији
Наставити даље школовање! Где?
- Пољопривредни факултет
- Технолошки факултет
- ПМФ
- Факултет спорта и физичког васпитања
- Полицијска академија
- Војна академија
- Учитељски и други друштвени факултети
- Високе школе